4 langkah untuk memulakan bisnes menggunakan profile Facebook

Facebook adalah laman sosial yang begitu terkenal di seluruh dunia, Boleh dikatakan hampir semua orang mempunyai facebook.Ada yang menjadikannya sebagai platfom untuk berhubung dengan kawan, ramai juga yang menggunakannya untuk tujuan berniaga.

Pemuda ini berkongsikan 4 langkah untuk memulakan bisnes menggunakan profile facebook.

fb1

Fokuskan gambar pada muka sendiri. Nak berniaga kena yakin, baru orang yakin beli dengan kita. Kalau letak gambar kartun, macam mana orang nak percaya?

First impression sangat penting. 5 saat pertama tu ibarat emas, sekali tengok wow! ada kredibiliti ni. Ambil gambar passport kalau boleh. Pakai kot yang paling cantik walaupun jual botol air.

fb2

Guna nama sendiri! Jangan letak nama kedai ke, nama bisnes ke, nama produk ke. Orang nak apporove friend pun fikir 2 3 kali. Lagi-lagi jual produk MLM, kat hujung nama tu tak perlu letak apa-apa. Just your name.

Saya sendiri pun tak apporove nama yang selain dari nama orang. Nama pelik-pelik je memang terus ignore. Pentingnya friend & follower ramai, nak buat bisnes kan? Nak beritahu orang, mesti sampai maklumat kepada orang tu, kalau awal-awal dah tak friend macam mana? Fikirkan betul-betul.

fb3

Timeline ni penting. Jangan abaikan. Sebab 90% orang baca facebook di phone. Screen tu comel je. Jadi bila klik kat nama kita tadi, memang perkara first dia nampak adalah timeline photo tu. Pastikan gambar tu memukau sampai dia tengok sekali, terus rasa nak stalk. Tak kisah nak letak gambar sendiri ataupun produk. Dua-dua boleh.

fb4

GO PROFESSIONAL. Yakin & tunjukkan anda memang pakar dalam bidang yang anda jual. Info di timeline mestilah ada. Tersusun rapi penulisannya. Tidak comot-comot sekejap bercampur gambar kucing. Sekejap meracau putus cinta. Jangan!

Asingkan profile bisnes & peribadi. Kalau ada orang berminat , jangan terus terjah “ha! beli beli” . Belajar teknik closing. Gaya santai dan tidak menyusahkan pembeli.

 

SUMBER : FB AHMAD FAUZI

 

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.