TIPS & INFORMASI

4 perkara penting sebelum membeli kereta baru

Sebelum membeli kereta pastikan anda membuat penilaian menyeluruh terhadap empat aspek utama ini.

1.      Kemampuan anda dalam membayar ansuran bulanan kereta. Sebelum membuat pembelian, pastikan anda. Minta jurujual kirakan bulanan kereta anda. Pastokan bayaran bulanan adalah dibawah kemampuan anda bagi mengelakkan anda kekurangan duit bagi perbelanjaan harian.

2.      Semak diskaun/rebat jika ada untuk kenderaan yang anda ingin beli. Kerana pada bahagian ini lah pelanggan selalu ditipu. Dinasihatkan untuk menyemak pada website rasmi pengeluar kenderaan. Jangn terpedaya dengan diskaun/rebat yang luar biasa, selalunya lebih tinggi dari diskaun/rebat yang diumumkan oleh pengeluar kenderaan.

3.      Spek kereta yang sesuai bagi kegunaan anda. Mungkin bagi keluarga yang besar mereka memerlukan kereta yang bersaiz lebih dan mungin bagi yang berkeluarga kecil kereta bersaiz sedan sudah mencukupi. Selain itu, anda juga boleh. Anda juga perlulah mengetahui kualiti dan daya tahan sesebuah kereta sebelum membuat pemilihan bagi mengelakkan pengeluaran duit belebihan untuk kos pembaik pulihan selepas penggunaan

4.      Kos servis alat ganti perlulah dikaji terlebih dahulu. Banyakkan bertanya dengan kenalan yang tahu mengenai alat ganti sesebuah model idaman anda bagi memastikan anda mampu dan mudah untuk mendapatkan alat ganti.

Oleh yang demikian, pastikan anda membuat penelitian dan pertimbangan yang sewajarnya sebelum membuat keputusan agar tidak terbeban dengan kereta baru anda.

Oleh: zeeys

Advertisements

Komen

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.