Tips Mudah Urus Kewangan Dr. Azizan Osman

Kebanyakan kita ni asal hujung bulan je duit tak cukup. Duit simpanan tak ada, rasa asyik tak ada duit je jadi saya nak menolong rakan-rakan kita yang sering ada masalah itu. Di sini saya inginkan kongsikan Tips-Tips untuk Cara Penggunaan Wang yang saya dapat dari pengkongisan dari Dr.Azizan.

TIPS DARI DR AZIZAN OSMAN 

Waktu Pagi
————–
X Jgn Withdraw Duit Dari Atm
X Jgn Byr Loan
X Jgn Byr Hutang
.
Pagi adalah Utk Kita
———————
√ Sedeqah
√ Jemput Rezeki Melalui Dhuha
√ Berzikir Dan Selawat

Artikel Berkaitan : Tips Jimat Minyak

***Untung bersih @ Gaji bersih tolak zakat dulu 2.5%
lepas tu masukkan dalam 6 tabung ni :

Tabung NEC 55%
Singkatan kpd neccesity @ keperluan.
Semua perbelanjaan rumah, byr sewa, kete, bil.,amik dr tabung NEC ni
Tabung FFA 10%
Financial Freedom Account.
Saving tetap kita. Jgn guna langsung utk tempoh yg pjg.,cth 10 thn.
Option simpanan utk FF:
1. Unit trust
2. ASB
3. Fixed deposit
4. Tabung Haji
5. Beli gold
6. Simpan dlm tabung kt rumah.
Yg penting kita dh start create passive income utk masa depan kita.

Tabung LTSS 10%
Long term saving for spending.
Simpanan jangka masa pjg utk dibelanjakan.
Cth. Kumpul utk beli hp, deposit kete.,dll
Tabung FUN (PLAY) 10%
Duit dr tabung ni br boleh guna utk joli, blanja mkn, reward diri
Tabung EDU 10%
Tabung pendidikan.
Utk siapa?
Utk anak?
Diri sendiri mcm pi motivasi ke coaching ke..
ye….utk diri sendiri. Sbb yg nk kaya dan berjaya tu kita.
Duit tu guna tuk gi seminar, beli buku dll
Lps ni x de alasan x de duit nk blanja utk tambah ilmu. Korban skit tuk dpt yg lebih besar
Ank akn ada bhgn dia bila kita dah berjaya nnti
Kita slalu pikir ank je…tp x pernah pikir nk majukan diri sendiri dulu

Tabung CHARITY 5%
Yang ni yg paling penting. Gunakan utk sedekah dan derma
Wajib ada
Tabung kebajikan
Tabung tu kita guna untuk bantu org lain

Hubungan dgn manusia, ibubapa, suami, isteri, ank2
√ Ada dendam sesiapa
√ Ada x maafkan orang..
√ Ada sakitkan hati org
Pikir semula.
Mohon maaf dan memaafkan org adalah perkara yg terbaik.

INGAT!
Kita jgn jd perompak kpd bisnes kita sendiri!

√ besarkan kapasiti tabung anda..supaya kita boleh masukkan lebih byk rezeki
√ Untuk mengelakkan Kebocoran Wang , Kita perlu menjadi MONEY MAGNET
√ Banyakkan sedekah dan mengeluarkan zakat pendapatan

Advertisements

One comment

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.