TIPS & INFORMASI

Tips Penting Bagaimana Untuk Bekerja di Luar Negeri

Berikut adalah perkara-perkara yang perlu anda tahu atau sediakan sebelum anda dapat bekerja di luar negara.

1. VISA

Visa dikeluarkan oleh sesebuah negara bagi membenarkan anda masuk ke dalam negara tersebut. Visa biasanya menjelaskan tempoh masa yang dibenarkan dan juga maksud atau tujuan anda masuk ke negara tersebut – contohnya untuk melancong, belajar, bekerja dan sebagainya.

Untuk masuk ke negara Eropah yang tertakluk di bawah Schengen Area (26 negara Eropah) rakyat Malaysia tidak memerlukan visa. Anda bebas memasuki kesemua 26 negara tersebut tanpa visa.

Jadi, beli tiket kapal terbang dan pergilah ke mana-mana (26 negara tersebut) dan boleh tinggal selama 90 hari (3 bulan). Namun sekiranya anda ingin ke negara lain, sila semak dengan kedutaan negara tersebut.

Di Eropah, anda boleh melewati sempadan negara tanpa halangan kerana di 26 negara tersebut tiada kawalan sempadan (border control) – maknanya anda tidak perlu cop passport di setiap negara. Contohnya dari Jerman ke Belgium dan Netherland – anda melepasi sempadan seumpama anda melepasi sempadan KL, Selangor dan Perak. Hanya papan tanda menunjukkan yang kini anda sudah berada di negara lain.

Sekiranya anda bercadang untuk datang bekerja – maka sudah pasti anda merancang untuk tinggal lebih lama dari 3 bulan. Jadi visa diperlukan. Pergi ke kedutaan negara tersebut dan pohon visa untuk ke negara tersebut.

Anda perlu mengisi borang dan bagi sesetengah kedutaan anda perlu menghadiri temuduga sebelum visa dikeluarkan kepada anda sekiranya permohonan visa adalah untuk tujuan pekerjaan. Anda perlu menunjukkan bukti pekerjaan atau tawaran pekerjaan.

Kemudian pihak kedutaan akan mengesahkan perkara tersebut dengan bakal majikan anda sebelum visa dikeluarkan kepada anda. Visa akan dikeluarkan untuk tempoh 3 bulan.

Kenapa visa perlu sedangkan ia dikeluarkan hanya untuk jangka masa 3 bulan? Masuk tanpa visa pun anda dibenarkan untuk 3 bulan juga?

Ia perlu kerana sekiranya anda masuk tanpa visa, anda dikira sebagai pelancong dan anda mesti mempunyai tiket balik sama ada bertarikh tetap ataupun tiket terbuka tanpa tarikh (open ticket). Yang pasti, tanpa tiket balik, anda boleh ditolak dari memasuki negara tersebut (refused entry).

Contohnya anda tiba di lapangan terbang Frankfurt dan cuba melepasi pegawai imigresen. Anda tunjukkan passport – pegawai akan menyemak dan sekiranya tiada visa yang dilekatkan di passport maka beliau akan bertanya berapa lama anda akan berada di Jerman? anda menjawab 3 bulan, maka dia akan meminta untuk melihat tiket balik anda.

Sekiranya anda gagal menunjukkan tiket balik, kemungkinan besar anda tidak akan dibenarkan masuk dan perlu terbang balik ke Malaysia on the spot.

Dengan adanya visa pula, isu mengenai tempoh anda tinggal di negara tersebut tidak akan timbul dan pegawai imigresen tidak akan bertanyakan tiket balik anda.

Sekiranya anda ingin datang dahulu, dan kemudian cari kerja maka anda boleh datang tanpa menggunakan visa (untuk negara Eropah sahaja – negara lain sila semak keperluan visa dengan pihak kedutaan). Jadi datang sebagai pelancong dan gunakan kesempatan selama 3 bulan untuk mencari kerja.

Ada negara mengeluarkan visa khas untuk rakyat Malaysia yang ingin bekerja sementara di sana melalui program yang dipanggil Malaysia Working Holiday Scheme.

2. PERMIT PEKERJAAN (WORKING PERMIT)

Tidak terlalu susah untuk mendapat pekerjaan di sesebuah negara sekiranya anda rajin dan tidak memilih kerja. Namun harus diingat, bahagian yang sukar adalah untuk mendapatkan permit pekerjaan. Sekiranya bekerja tanpa permit – anda dikira melakukan kesalahan yang besar. Sekiranya ditangkap anda boleh didenda, di penjara dan dihantar balik ke negara asal.

Kebanyakan majikan terutamanya di Jerman tidak akan mengambil pekerja tanpa permit. Sekiranya anda memohon sesuatu pekerjaan anda perlu menunjukkan permit dan sekiranya lulus barulah anda diterima.

Namun begitu – anda boleh mencuba nasib dengan meminta agar bakal majikan menyediakan permit atau menawarkan pekerjaan terlebih dahulu kepada anda. Dengan tawaran pekerjaan tersebut maka anda boleh memohon permit pekerjaan. Permit akan dikeluarkan setelah pihak imigresen berhubung dengan majikan anda dan mengesahkan perkara tersebut.

Seterusnya setelah mendapat permit kerja maka bolehlah anda memohon permit penduduk.

3. PERMIT PENDUDUK (RESIDENT PERMIT)

Permit penduduk adalah kad pengesahan yang menyatakan anda adalah seorang penduduk di negara tersebut. Kad tersebut menunjukkan tarikh luput biasanya selama 2 tahun dan boleh diperbaharui.

Bagaimana nak dapatkan Permit Penduduk?

Anda mestilah tinggal di negara tersebut sebelum anda diberikan permit. Permit ini biasanya diberikan untuk orang yang tinggal dan bekerja di sesebuah negara. Anda mestilah mempunyai permit pekerjaan terlebih dahulu sebelum diberikan permit penduduk. Permit turut diberikan kepada pasangan yang sudah berkahwin.

Permit turut menyatakan sama ada orang tersebut dibenarkan tinggal dan bekerja atau dibenarkan tinggal sahaja tapi tidak boleh bekerja (biasanya diberikan kepada pasangan atau isteri/suami).

Bagi pasangan yang mempunyai permit penduduk dan di dalam permit dinyatakan yang anda dibenarkan bekerja maka anda bolehlah mencari pekerjaan dengan mudah di mana anda secara automatik telah mempunyai permit pekerjaan (seperti yang dinyatakan di dalam permit penduduk).

Namun sekiranya anda tidak dibenarkan bekerja, kebiasaannya anda perlu menunggu selama 2 tahun dan anda boleh memohon permit pekerjaan.

4. LESEN MEMANDU

Topik ini adalah sampingan kerana anda tidak wajib mempunyai lesen memandu untuk tinggal dan bekerja di sesebuah negara, melainkan kerja anda itu memerlukan anda mempunyai lesen memandu yang sah.

Sekiranya anda hanya datang untuk bercuti – lesen memandu Malaysia sah digunakan. Namun sekiranya anda ingin tinggal dan bekerja di mana-mana negara Eropah maka anda perlu memiliki lesen yang sah sekiranya ingin memandu.

Lesen Malaysia hanya sah selama 6 bulan dari tarikh anda mula memasuki salah satu negara Eropah. Selepas 6 bulan lesen tersebut tidak akan diterima.

Anda boleh menggunakan International Driving Permit, yang sah selama 18 bulan – namun sekiranya lebih dari tempoh tersebut anda perlu lesen memandu yang dikeluarkan di mana-mana satu negara Eropah sekiranya anda ingin memandu.

Ingin memiliki lesen memandu Jerman yang sah seumur hidup serta diiktiraf di seluruh dunia memerlukan kos yang tinggi iaitu sekitar 1,800€ sehingga 2,000€ (Sekitar RM7,200 sehingga RM8,000) dan mengambil masa di antara 3 sehingga 8 bulan sebelum anda lulus.

TIPS MENCARI PEKERJAAN

Langkah pertama untuk mendapatkan kerja melalui cara di atas agak sukar. Namun terdapat beberapa cara untuk memudahkan urusan tersebut iaitu:-

1. MELALUI AGENSI PEKERJAAN

Carilah agensi pekerjaan antarabangsa yang dapat menguruskan pekerjaan di negara yang anda ingini. Ini merupakan cara yang paling mudah dan berkesan namun memerlukan kos yang tinggi. Anda perlu membayar sekitar RM8ribu sehingga RM20ribu kepada pihak agensi yang akan menguruskan semua dokumen serta permit untuk anda.

Sama seperti warga Bangladesh atau Myanmar yang masuk ke Malaysia menggunakan ejen dan masing2 membayar sekitar RM12 ke RM18 ribu.

Namun anda perlu berhati-hati dengan tawaran agensi pekerjaan di internet ataupun di surat khabar. Perlu pilih dengan berhati-hati.

2. MELALUI KENALAN ATAU SAUDARA

Sekiranya anda mempunyai kenalan atau saudara yang mempunyai perniagaan di luar negara adalah paling mudah. Minta saudara atau kenalan tersebut tawarkan pekerjaan kepada anda dan beliau akan menguruskan semua dokumen serta permit untuk anda.

3. MELALUI INTERNET

Anda boleh memohon pekerjaan melalui internet sama ada secara terus kepada syarikat atau organisasi yang anda inginkan ataupun melalui Online Agency. Peluang untuk mendapatkan pekerjaan melalui cara ini agak tipis, namun siapa tahu mungkin rezeki anda.

Sekiranya menerima tawaran secara terus dari syarikat, sila semak dahulu serta selidik dahulu ketulenan tawaran tersebut. Anda boleh google dan masuk ke dalam forum-forum ekspatriat di seluruh dunia dan sertai perbincangan atau dapatkan maklumat secara terperinci tentang apa yang anda perlu tahu tentang pekerjaan di sesebuah negara.

4. MALAYSIA WORKING HOLIDAY SCHEME

Ada negara mengeluarkan visa khas untuk rakyat Malaysia bekerja sementara selama 6 bulan atau 12 bulan di sesebuah negara tersebut. Antaranya ialah Australia dan New Zealand.

Anda akan diberikan visa khas yang membenarkan anda bekerja – dan anda harus mencari sendiri pekerjaan yang anda inginkan. Ada syarat-syarat tertentu yang dikenakan seperti umur tidak melebihi 32 tahun, perlu mempunyai sejumlah wang di dalam akaun (sekitar RM8000) dan sebagainya lagi.

Artikel Berkaitan: Kerjaya sebagai Jurubahasa Mahkamah

sumber: khairul abdullah